Pada 2022 Jenayah Kripto Mencapai Rekod AS$20 Bilion

Pada 2022 Jenayah Kripto Mencapai Rekod AS$20 Bilion

Pada 2022 Jenayah Kripto Mencapai Rekod AS$20 Bilion

Pada 2022 Jenayah Kripto Mencapai Rekod AS$20 Bilion

rajamatawang.com – Penggunaan haram mata wang kripto mencecah rekod AS$20.1 bilion (kira-kira RM88 bilion) tahun lepas apabila urus niaga yang melibatkan syarikat yang disasarkan oleh sekatan AS melonjak naik, data daripada firma analisis blockchain Chainalysis menunjukkan pada Khamis.

Pasaran mata wang kripto bergelora pada tahun 2022, apabila selera risiko berkurangan dan pelbagai firma crypto runtuh. Pelabur mengalami kerugian besar dan pengawal selia meningkatkan permintaan untuk lebih banyak perlindungan pengguna.

Walaupun jumlah keseluruhan urus niaga kripto menurun, nilai transaksi kripto yang berkaitan dengan aktiviti haram meningkat untuk tahun kedua berturut-turut, kata Chainalysis. Transaksi yang dikaitkan dengan entiti yang disekat meningkat lebih 100,000 kali ganda pada 2022 dan membentuk 44% daripada aktiviti haram tahun lalu, kata Chainalysis.

Dana yang diterima oleh bursa Rusia Garantex, yang telah diluluskan oleh Jabatan Perbendaharaan AS pada April, menyumbang “sebahagian besar volum haram 2022”, kata Chainalysis, sambil menambah bahawa kebanyakan aktiviti itu “kemungkinan pengguna Rusia menggunakan pertukaran Rusia.” Jurucakap Chainalysis berkata dompet ditandakan sebagai “haram” jika ia adalah sebahagian daripada entiti yang dibenarkan.

Garantex tidak segera membalas permintaan e-mel untuk komen.

AS juga mengenakan sekatan tahun lepas ke atas perkhidmatan pencampuran mata wang kripto Blender dan Tornado Cash, yang dikatakan digunakan oleh penggodam, termasuk dari Korea Utara, untuk mencuci hasil berbilion dolar daripada jenayah siber mereka.

Jumlah dana crypto yang dicuri meningkat 7% tahun lepas, tetapi urus niaga crypto haram lain termasuk yang berkaitan dengan penipuan, perisian tebusan, pembiayaan keganasan dan pemerdagangan manusia, menyaksikan jumlahnya jatuh.

“Kemelesetan pasaran mungkin salah satu sebab untuk ini,” kata Chainalysis. “Kami telah mendapati pada masa lalu bahawa penipuan kripto, sebagai contoh, mengambil kurang hasil semasa pasaran menanggung.”

Chainalysis berkata anggaran AS$20.1 bilionnya hanya termasuk aktiviti yang direkodkan pada blockchain, dan tidak termasuk jenayah “luar rantaian” seperti perakaunan penipuan oleh firma crypto.

Angka itu juga tidak termasuk apabila mata wang kripto adalah hasil daripada jenayah yang tidak berkaitan dengan kripto, seperti apabila mata wang kripto digunakan sebagai cara pembayaran dalam pengedaran dadah, kata Chainalysis.

“Kami perlu menekankan bahawa ini adalah anggaran had yang lebih rendah – ukuran volum transaksi haram kami pasti akan berkembang dari semasa ke semasa,” kata laporan itu, sambil menyatakan bahawa angka untuk 2021 telah disemak kepada AS$18 bilion daripada AS$14 bilion kerana lebih banyak penipuan telah ditemui.

Jika anda ingin melabur dan trading, caranya sangat mudah, hanya guna Tradesia Malaysia, dijamin trading adalah yang paling mudah kerana Tradesia adalah platform trading terbaik! Di Tradesia anda boleh mempelajari strategi dan pengetahuan yang diperlukan dalam trading. Trading? Hanya Tradesia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *