Mavcom memperuntukkan 44 hak trafik udara pada tahun lalu

Mavcom memperuntukkan 44 hak trafik udara pada tahun lalu

Mavcom memperuntukkan 44 hak trafik udara pada tahun lalu

Mavcom memperuntukkan 44 hak trafik udara pada tahun lalu

rajamatawang.com – Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) telah menerima dan meluluskan kesemua 44 permohonan Hak Trafik Udara (ATR) pada suku keempat 2022 (S4 2022).

Dalam satu kenyataan hari ini, Mavcom berkata permohonan ATR Q4, yang terdiri daripada 28 laluan antarabangsa dan 16 laluan domestik, menunjukkan peningkatan sebanyak 15.8 peratus berbanding S3 2022.

“Mengakhiri tahun pemulihan untuk syarikat penerbangan dan industri penerbangan, suruhanjaya dengan sukacitanya melaporkan bahawa permohonan ATR yang dikemukakan pada S4 2022 mencapai 12.8 peratus daripada permohonan ATR yang diterima sebelum wabak pada S4 2019.

“Penyambungan semula perjalanan udara secara beransur-ansur sejak pembukaan semula sempadan serantau dan antarabangsa telah meningkatkan kadar permohonan ATR bagi suku tersebut, yang terutama didorong oleh pembukaan laluan domestik baharu,” kata pengerusi eksekutif Datuk Seri Saripuddin Kasim.

Mavcom berkata, daripada 44 ATR yang diperuntukkan, MYAirline dianugerahkan jumlah kelulusan tertinggi, menerima 12 daripada 16 ATR domestik, diikuti AirAsia, AirAsia X, dan Batik Air Malaysia dengan sembilan ATR setiap satu.

Sementara itu, Firefly dan Raya Airways masing-masing diberikan dua ATR, dan Malaysia Airlines dianugerahkan satu kelulusan ATR.

Dari segi perbandingan tahun ke tahun, Mavcom melaporkan lonjakan 31 peratus dalam permohonan ATR pada 2022 berbanding 2021 dan peningkatan 29 peratus berbanding 2020.

Ia berkata berikutan pemulihan yang stabil sepanjang 2022, permohonan ATR mencapai 78 peratus daripada tahap pra-pandemi pada 2019.

Mavcom berkata ia turut meluluskan 52 lagi ATR pada 2022 berbanding 2021 untuk perjalanan penumpang antarabangsa, menunjukkan impak positif pembukaan semula sempadan di seluruh dunia yang meletakkan industri di laluan pemulihan.

Saripuddin berkata bagi menyokong pemulihan industri penerbangan, Mavcom telah memberikan kelulusan ATR kepada syarikat penerbangan untuk destinasi baharu di seluruh Asia Pasifik, seperti Australia dan Bangladesh, antara lain.

“Ini termasuk kelulusan untuk 4,241 tempat duduk tambahan untuk perkhidmatan berjadual ke Australia, penerbangan harian ke Dubai, tujuh penerbangan mingguan setiap satu untuk Jeddah dan Madinah, serta Amritsar dan Trivandrum di India.

“Suruhanjaya itu juga meluluskan laluan terus harian dari Pulau Pinang ke Singapura dan Kuala Namu, Indonesia,” katanya.

Saripuddin menambah, Mavcom yakin industri penerbangan negara akan terus berada di landasan yang stabil menuju pemulihan menjelang 2024, seperti yang diramalkan oleh Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa.

Setelah mengetahui perkara di atas. Anda boleh melabur dalam dunia crypto, jangan lupa untuk meningkatkan pendapatan anda dengan bertrading! Terdapat beberapa cara untuk memulakan Trading Forex, salah satunya adalah menggunakan Platform Trading Option terbaik, yaitu Tradesia.

Dengan bertrading menggunakan tradesia yang merupakan salah satu platform dagangan terbaik di Malaysia. Anda tidak memerlukan kemahiran yang terlalu teknikal dalam menjalankan proses perdagangan. Di Tradesia anda boleh mempelajari banyak strategi dan pengetahuan yang diperlukan dalam bertrading. Trading? Hanya Tradesia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *